Pankreas Ağrısı Nereye Vurur?
10 Temmuz 2024

Pankreas Ağrısı Nereye Vurur?


Pankreas, sindirim sisteminde sindirime yardımcı enzimler ve insülin gibi hayati hormonlar salgılayan çok önemli bir iç organdır. Pankreas hastalıkları, insan yaşamını ciddi şekilde tehdit edebilir. Pankreas kaynaklı ağrılı durumlar genellikle pankreas iltihabı (pankreatit) ve pankreas kanseri nedeniyle ortaya çıkar.


Pankreas ağrısı, akut pankreatit veya kronik pankreatit sebeplerine bağlı olarak vücudun çeşitli bölgelerine yayılabilir. Bu ağrılar genellikle karın, göbek, bel, sırt ve kasık gibi bölgelerde hissedilir.

Pankreas Ağrıları

Pankreasın iltihabi değişikliklere (pankreatit) bağlı olarak aniden başlayan ve geçmek bilmeyen ağrılar meydana gelebilir. Pankreas iltihabı, safra kesesinde taş oluşumu, obezite ve alkol kullanımı gibi nedenlerden dolayı gelişebilir. Pankreatit ağrısı genellikle göbek üzerinde ve göbek bölgesinde çok güçlü ve sürekli bir ağrı olarak hissedilir. Bu vakaların bir kısmında ağrı; bel, sırt ve kasıklara da yayılabilir. Hasta, ağrısı nedeniyle sırtüstü yatamaz ve oturur halde durur. Aniden başlayan rahatsızlıklarda ateş ve nabızda hızlanma olabilir. Ağrı zaman zaman şiddetlenmeler halinde seyrederek kronik hale gelir. Bel üzerinde kuşak tarzında hissedilen ağrı, pankreatitin temel özelliğidir.

Pankreas kanserinde ise ağrı benzer şekilde meydana gelir. Ancak pankreas kanserindeki ağrı sürekli olur ve zamanla artarak sarılık gibi belirtilerle birlikte seyreder. Ağrının yanı sıra hızlı kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir.

Akut Pankreatit Ağrısı

Akut pankreatit, genellikle karnın üst bölgesinde, ancak bazen sırta da vurabilir. Yemek yenildikten sonra kötüleşen bu ağrılar, birkaç gün boyunca devam edebilir. Akut pankreatit olan kişi kendini çok rahatsız hisseder ve bu rahatsızlık dışarıdan da belli olur.

Kronik Pankreatit Ağrısı

Kronik pankreatit, akut iltihaba göre daha ciddi bir durumdur ve dokularda kalıcı hasara yol açma ihtimali daha yüksektir. Kronik pankreatit, sindirim enzimlerinin pankreas ve komşu dokulara saldırmasıyla meydana gelir.

Kronik pankreatit olan kişiler genellikle karnın üst bölgesinde ağrı hissederler. Ağrı sırta geçebilir ve yemekten veya bir şey içtikten sonra daha da şiddetlenebilir. Bazı durumlarda iltihap ilerledikçe ağrılar azalabilir. Bunun sebebi pankreasın, artık ağrıya yol açan enzimi üretemeyecek kadar hasar görmesidir.

Pankreas Ağrılarının Geçiştirilmesi

Pankreas ağrıları çok şiddetli olabilir ve bu tür ağrıların geçiştirilmesi hiç kolay değildir. Tedavi için "opioid" türü çok güçlü ağrı kesici ilaçlar verilir. Hastaların çoğu için bu ilacın ağızdan verilmesi yeterli olmaz. Özellikle pankreas kanseri olan hastalarda, karında aort damarı önünde bulunan ve "çölyak gangliyon" denilen bir sinir yumağının iletisini kesme yöntemi uygulanabilir. Bu işlem, pankreas kanserinin başlangıç döneminde yapılırsa çok iyi sonuç verir ve ağrı belirgin şekilde azalır. İleri evre kanser hastalarında ise omuriliğe tutturulan bir morfin pompası takılarak ağrılar dindirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hatice

11 Mayıs 2024 Cumartesi

Sol göğsümün altında şişlik var ağrı var pa nkreas olabilirmi

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Sevgili Hatice Hanım, bu tür belirtiler ciddi olabilir ve kesinlikle bir doktora danışmanızı öneririm. Panik yapmadan önce uzman bir sağlık profesyoneline başvurmanız en doğrusu olacaktır. Sağlıklı günler dilerim.

2. Cevap
cevap

İçkin

hatice hanım göğsünüz altında şişlikler ve ağrılar olduğunu söylüyorsunuz. Eğer böyle bir şey varsa ihmal etmeyin hemen bir doktora başvurun. Sağlık hiç bir zaman ihmale gelmez. Geçmiş olsun

soru

Tuba

07 Mayıs 2024 Salı

Merhaba 3 hafta önce pankreasimda bulunan 7 cmlik kisti pankreasinkuyruk kısmını keserek aldılar. 2 haftadır harhangi bi şekilde agrim olmadı bu hafta iki kez farkli gunlerde anda belimde ağrı oluşmaya basladi ama ameliyat yerine elimle bastırdigimda bi ağrı hissetmiyorum .pankreas tan dolayi bi ağrı olabilirmi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, ameliyat sonrası böyle belirtiler göstermeniz normal olabilir, ancak belinizdeki ağrıların pankreas ameliyatı ile ilgili olup olmadığını kesinleştirmek için doktorunuza başvurmanız önemli. Ameliyat sonrası yaşanabilecek komplikasyonları veya farklı nedenleri göz ardı etmemek gerekir. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Pankreas Diyeti Listesi

Pankreas Diyeti Listesi

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Pankreas Vücudun Neresindedir?

Haber Bülteni

Güncel

Yapay Pankreas Nedir ve Nasıl Çalışır?

Yapay Pankreas Nedir ve Nasıl Çalışır?

Güncel

4 Evre Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavisi

4 Evre Pankreas Kanseri Belirtileri ve Tedavisi